Hoogbegaafd in het hoger onderwijs

Ontmoetingsgroep voor hoogbegaafde studenten

Hoogbegaafd in het hoger onderwijs, dat lijkt de perfecte combinatie. Dat betekent moeiteloos perfecte punten halen, je doctoraat afronden nog voor je je bachelordiploma hebt behaald en een blinkende internationale carrière in het vooruitzicht. Toch?

Helaas blijken heel wat hoogbegaafde studenten helemaal niet zo’n vlekkeloos parcours te rijden. Sommige studenten fietsten weliswaar moeiteloos door hun lagere en middelbare schooltijd, maar leerden er nooit studeren of plannen en dat wreekt zich in het hoger onderwijs. Andere studenten kozen een studierichting die misschien wel vlot gaat, maar die ze bij nader inzien niet echt interessant vinden. Weer anderen worstelen met existentiële vragen of vinden moeilijk aansluiting bij hun medestudenten.

Maar hoe moet je ook een gepaste richting kiezen, als je zoveel dingen goed kan én zoveel zaken boeiend vindt? Als het verband tussen fysica en muziek voor jou heel helder is, maar je geen studierichting vindt die beide combineert? Hoe ga je om met de verveling, nu blijkt dat zelfs in het hoger onderwijs de lessen nóg te traag gaan en je ook nu vragen hebt waar de docent je geen antwoord op kan geven? Waarom stel je ook altijd alles zo lang uit en begin je pas op het allerlaatste moment? Hoe leg je uit aan anderen dat je, ondanks die goede cijfers, toch elke keer doodsbang bent dat je zal falen? En waar vindt je vrienden waar je eens stevig mee kan doorpraten over de huidige staat van de wereld en die je niet vreemd aankijken als je even een omwegje maakt langs postmoderne kunst, de ethische implicaties van AI en de impact van foute muziek op het brein van muizen?

Het Kiesbureau begeleidt je bij het in kaart brengen van je leerbehoeftes en leert je zicht te krijgen op je eigen handleiding. Net omdat de handleiding van hoogbegaafde studenten sterk durft afwijken van wat de gemiddelde student in het hoger onderwijs nodig heeft, is het prettig om andere studenten te kunnen ontmoeten waarin je jezelf kan herkennen. Naast individuele coaching organiseren we daarom ook laagdrempelige ontmoetingsmomenten waarin studenten uit het hoger onderwijs samen kunnen uitwisselen hoe ze omgaan met de uitdagingen van hoogbegaafdheid in het hoger onderwijs.

Online sessies voorjaar 2020

Omwille van de Corona-pandemie zullen we de ontmoetingsmomenten online organiseren. We willen zoveel mogelijk vraaggestuurd werken, met een korte input op basis van de thema’s die jullie vooraf doorgegeven. We voorzien daarna ruim de tijd om uit te wisselen met elkaar in kleinere groepjes.

Data

  • Maandag 11 mei 2020 van 20u30 tot 22u
  • Maandag 25 mei 2020 van 20u30 tot 22u
  • Maandag 8 juni 2020 van 20u30 tot 22u
  • Maandag 22 juni 202 van 20u30 tot 22u

Prijs

De kostprijs per sessie is 18€ incl. BTW.

Inschrijven

Heb je interesse om deel te nemen, stuur dan even een mailtje naar karine@hetKiesbureau.be met wat informatie over de vragen en thema’s die jou momenteel bezighouden. We sturen je voor de sessie de nodig info om online deel te kunnen nemen.